Alles wat je moet weten over Barley wines

Wat is een Barley wine?

Barley Wine (ook wel barleywine genoemd) is geen wijn, maar een biersoort uit het 18e-eeuwse Engeland. Het sterke bier is volmondig met een rijke koper tot donker roodbruine kleur en heeft een gemiddelde hoppigheid. Veel van de nootachtige, geroosterde, karamel aroma’s van het bier komen van een royale hoeveelheid mout, terwijl hop en gist de achtergrond smaak en body toevoegen. Amerikaanse gerstewijnen zijn meestal hoppiger, terwijl de Britse gerstewijnen evenwichtiger en zachter zijn. Het hoge alcoholgehalte in gerstewijn geeft het een boozy karakter en het bier is vooral goed om te laten rijpen. Het complexe smaakprofiel van het bier en de neiging tot bewaren trekken overeenkomsten met wijn, vandaar de naam.

Wat is een Barley wine?

Verschillende stijlen barley wines

British-Style Barley Wine

Een bier dat rijk en smaakvol is, met toffee, nootachtig en geroosterd, met hints van biscuit en evenwichtige fruitigheid. Hoewel ze boozier zijn dan de meeste bieren, leunen ze veel zwaarder op mout aroma’s dan op hop. Deze stijl heeft de neiging om uitzonderlijk goed te verouderen, waardoor elke bitterheid wordt afgerond.

American-Style Barley Wine

Deze versie van het sterke bier kan iets lichter van kleur zijn met meer hop om de rijke mout te compenseren. Amerikaanse gerstewijn bevat nog steeds veel alcohol, maar is vaak beter als hij vers wordt geconsumeerd in plaats van gerijpt. Veel Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen zijn graag creatief als het gaat om het rijpen op vat – gerstewijnen kunnen in alles worden gerijpt, van bourbon tot portvaten, waardoor het bier verschillende kenmerken krijgt.

Welk alcoholpercentage zit er in een Porter?

Het alcoholgehalte van Porters ligt tussen de 4 en 12 procent.

Waar bewaar je een Barley wine?

12 tot 15 graden.In een kelder is de ideale plek.

Omdat niet iedereen een kelder heeft, is de koelkast ook prima. Let op! Voordat je een barley wine wil nuttigen, haal je deze minimaal een half uur van te voren uit de koelkast. Zo kan de barley wine opwarmen en op de juiste temperatuur worden gedronken.

Hoe smaakt een Barley wine?

Barley Wines zijn vaak lichtromig en moutig van smaak met tonen van biscuit, karamel, noten en/of gedroogd fruit.

Barley wines en eten

Kaas: zoek bij het combineren van deze stijl naar scherpere kazen met voldoende intensiteit om bestand te zijn tegen de gedurfde en rijke smaken van klassieke Barley wines. Denk aan Stiltons en andere blauwe kaas-variaties.

Dessert: Wanneer Barley wines op tafel staan, is het tijd om de meest gewaagde en rijkste gerechten uit te breken

Stout

Bekijk hier onze Stout bieren

Klik Hier
Winkelwagen
0
  0
  Your Cart
  Your Cart is EmptyBack to Shop
   Calculate Shipping
   Scroll naar boven

   We zien je graag terugkomen

   Je moet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt om onze website te betreden

   Ben je 18 jaar of ouder?