Alles wat je moet weten over IPA bieren

Wat is een IPA biertje?

IPA – India pale ale, is een bierstijl die past binnen de pale ale. Van oorsprong is dit een Engelse bierstijl. De bieren kenmerken zich door behoorlijk wat bitterheid, zowel in hoofd als nasmaak. Veel Nederlandse brouwerijen, zijn door de toename van populariteit van het bier in Amerika, deze hoppige bieren gaan brouwen. Een bekende Nederlandse brouwer die IPA’s op de markt brengt, is Folkingebrew. Ze brouwen met de bierstijlen zoals de IPA New England, IPA Imperial Double New England, en de IPA Triple New England.

IPA

Wat betekent IPA?

IPA staat voor: India pale ale, en is ontdekt in Groot-Brittannië. In het kort: Britse zeelieden hadden tijdens het varen naar India, vaten vol met bier en hop. Hop was in die tijd een conserveringsmiddel. De hop in het bier van de zeelieden zat er zolang in, dat de fruitige smaak in de hop bijna helemaal verdween en een bittere smakend bier achterliet. In die tijd is dus de (Britse) IPA geboren. Moutig, bitter en eenzijdig in smaak. Tegenwoordig komen IPA’s in verschillende stijlen voor en hebben ze allang niet alleen maar een bittere smaak. Door met verschillende hopsoorten te experimenteren, hebben ze vandaag de dag vaak een fruitig karakter.

De verschillende stijlen IPA

IPA American

De American IPA is de Amerikaanse variant op de klassieke Engelse stijl IPA. Kenmerkend zijn de bloem en fruit aroma’s die gewonnen worden uit de Amerikaanse hopsoorten. Het is sterker in hop dan de Engelse IPA. In de smaak Citrus en tropisch fruit met tonen van hars en dennen en zoete mout op de achtergrond.

IPA Imperial Double

Imperial Double IPA is een IPA maar dan sterker en hoppiger. Veel Mout en Hop wordt in deze stijl gebruikt en alcoholpercentages bereiken als snel acht procent en meer. Imperial double IPA’s hebben een zacht mondgevoel en hebben een bitter en hoppig karakter.

IPA New England

De New England IPA is een relatief nieuwe IPA stijl die ontstaan is in Vermont (VS), in de regio New England. New England IPA’s hebben een volle romige body met intense fruit en hop smaken en aroma’s. De bitterheid is vaak ook zachter dan in ‘normale’ IPA’s. De volle romige body word bereikt door het hevige dry-hoppen, Het bier word daarna niet gefilterd of gepasteuriseerd waardoor het die troebele romige (hazy) body houdt.

IPA Double Milkshake

De Double Milkshake IPA is een variant op de double IPA waarbij lactose suiker word toegevoegd. Ook worden er meer kruiden en vaak fruit aan het bier toegevoegd. Door de lactose krijg je een volromig en troebel bier dat minder droog en bitter is dan andere IPA stijlen. Het is een creamy, zoet en sterk hoppig bier. Omdat het een double IPA is wordt er extra veel hop gebruikt.

IPA Double New England

New England Double IPA (NEDIPA) staan bekend om troebel (hazy), fruitig en bitter. Er wordt een grotere hoeveelheid mout en hop gebruikt dan in de ‘gewone’ NEIPA waardoor er ook een hoger alcohol percentage behaalt word. New England Double IPA’s hebben een zacht mondgevoel en een tropisch, fruitig karakter.

IPA Triple New England

Triple New England IPA Is een Extra zware variant van de IPA. Nog meer Hop en Mout wordt gebruikt dan in een double IPA. Dit maakt hem nog sterker en hoppiger en worden hoge alcoholpercentages bereikt van vaak meer dan negen procent. Deze IPA’s zijn sterk bitter en hoppig.

IPA Quadruple

Quadruple IPA is de sterkste (zwaarste) versie van de IPA. Vol met hop en mout en alcoholpercentages van wel elf procent en meer. Net als de triple IPA zijn dit sterk bittere en hoppige bieren.

New Zealand IPA

Waar de richtlijnen voor de New Zealand IPA biersoort nog geschreven moet worden, experimenteren brouwers er op los en zijn letterlijk de stijl aan het uitvinden. New Zealand IPA’s hebben een wat makkelijk doordrinkbaar karakter vergeleken met de andere soort zoals de American IPA. Vaak hebben ze een alcoholpercentage van 6% of lager en een zachte bitterheid wat zorgt voor een algemeen goed gebalanceerd bier. Ze zijn dan ook te vergelijken met de American Pale Ale.

OAT IPA

IPA’s gebrouwen met havervlokken of havermelk hebben een zacht mondgevoel. Vaak hebben ze ook nog fruitige hop aroma’s voor de tropische smaak.

Milkshake IPA

Milkshake IPA’s (ook wel cream IPA’s genoemd) bevatten geen melk en je moet ze niet schudden. Lactose IPA’s krijgen de bijnaam “Milkshake” vanwege de zoetheid die de melksuiker aan het bier toevoegt. Het is gebruikelijk (maar niet verplicht) om fruit of vanille aan deze IPA’s toe te voegen om het effect nog verder te vergroten. Met een laag koolzuurgehalte eindigen deze meestal als een fruitige milkshake, super zacht als een milk stout, maar veel lichter van smaak en kleur.

Fruited IPA

Fruit toevoegen aan bier is een riskante procedure, maar IPA’s gaan er redelijk goed mee om. Brouwers versterken al die fruitsmaak die uit de hop komt door tijdens het brouwen gepureerd fruit aan het bier toe te voegen. Bij fruitige IPA’s wil je fruitpuree aan het bier toevoegen, geen fruitsap. Het zorgt voor een betere smaak en laat zien dat de brouwer geen shortcuts neemt.

Welk alcoholpercentage zit er in een IPA?

Het alcoholgehalte van IPA’s ligt tussen de 4,5 en 13 procent.

Waar bewaar je een IPA?

7 tot 10 graden. Dus in je koelkast (of kelder als de temperatuur juist is)

IPA’s horen thuis in dit temperatuurbereik. Hoe kouder de temperaturen, hoe meer bitterheid je proeft. Maar wees voorzichtig. Als je een extra-hoppig pale ale bewaart, moet je het aan de warmere kant te bewaren om niet alleen de bitterheid te proeven en andere smaken te ervaren.

Hoe smaakt een IPA?

Een IPA kenmerkt zich door bitterheid. Dit kan per stijl weer verschillen in de hoeveelheid. De IPA’s van tegenwoordig bevatten vaak een meer fruitig karakter doordat brouwers experimenteren met verschillende hopsoorten.

IPA bieren en eten

Bieren ondersteunen en versterken de smaken van eten. Een IPA bier is krachtig, complex en een vaak uitgesproken bier. Deze gaat goed met minder complexe, vlakke gerechten:

 • Chinees, bitterballen, pizza, spareribs en hamburgers!
 • Tapas gerechten
 • Kruidige en curry gerechten
 • Scherpe kazen zoals blauwschimmel of oude geitenkaas

Sour

Bekijk hier onze Sours

Klik Hier
Winkelwagen
0
  0
  Your Cart
  Your Cart is EmptyBack to Shop
   Calculate Shipping
   Scroll naar boven

   We zien je graag terugkomen

   Je moet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt om onze website te betreden

   Ben je 18 jaar of ouder?