Alles wat je moet weten over Porter bieren
Wat is een Porter biertje?
Porters werden voor het eerst gebrouwen aan het einde van de 17e eeuw. Porter was de eerste bierstijl die aan populariteit won tijdens de industriële revolutie in Engeland. Een porter is een donkerbruin, soms zwart, bier dat gebrouwen wordt van mout en is gedeeltelijk “verkoold” of “gebruind”. Deze bieren staan bekend om hun diepe robijn bruine tot zwarte kleur met donkere mouten die chocolade- en karamel aroma’s en smaken aan het bier geven. Een bekende Estlandse brouwer die bekende Porters op de markt brengt, is Puhaste Brewery. Ze brouwen met de bierstijlen zoals de Baltic Porter, Imperial Double Porter en de Imperial Double Baltic Porter.

Pühaste Brewery – Morphosis Brandy BA (Silver Series 2022)
Porter€ 9,28€ 7,89 Toevoegen aan winkelwagen
Wat is het verschil tussen een Porter en Stout?
Porter en stout hebben veel overeenkomsten. Het meest opvallend is de donkerbruine tot zwarte kleur die vaak ondoorzichtig maar niet troebel is. Ze hebben over het algemeen een bleke mout basis die is verbeterd met donkere moutsoorten. Stouts hebben de neiging om geroosterde gerst te gebruiken en porters over het algemeen niet. Bovendien is een stout doorgaans steviger en dikker dan een porter. Beide stijlen kunnen ook worden gebrouwen met toevoegingen voor extra smaak. Chocolade, koffie en vanille komen vaak voor, waarbij sommige bieren havermout, fruit, honing, esdoorn, noten en andere smaakgevende ingrediënten bevatten.
De verschillende stijlen Porter
Baltic Porter
Imperial Double Baltic Porter
Imperial Double Porter
Brown Porter
Robust Porter
Zoals de naam al doet vermoeden, is een Robust Porter een “meer intense” stijl porter. Robust Porters staan qua stijl dichter bij stouts door het gebruik van geroosterde en zwarte mout. Het belangrijkste verschil is dat de geroosterde smaken afkomstig zijn van mout, niet van de geroosterde gerst van stouts.
Smoke Porter
Welk alcoholpercentage zit er in een Porter?
Waar bewaar je een Porter?
7 tot 12 graden. Dus in je koelkast (of kelder als de temperatuur juist is)
Porters en stouts hebbeneen gebalanceerd smaakprofiel dat de bitterheid van hop vermengt met de zoetheid van mout. Deze bruine bieren hebben meestal ook een hoger alcoholgehalte, wat betekent dat je ze bij hogere temperaturen kunt bewaren en serveren dan bv. een IPA – maar ze moeten ruim onder kamertemperatuur zijn.
Hoe smaakt een Porter?
Soms kunnen Porters worden omschreven als “zuur” of “droog”. Porters kunnen ook worden omschreven als “zoet” en “matig bitter”. Porters kunnen hoppig zijn of niet, dit is aan de brouwer.
Porter bieren en eten
Bieren ondersteunen en versterken de smaken van eten. Porters smaken heerlijk bij gerookt voedsel. Denk aan alles wat gebarbecued wordt, kazen en desserts:
- Worstjes, stoofschotels, spek en gestoofde gerechten
- Zachte blauwe kazen
- Chocoladetaart