Alles wat je moet weten over Porter bieren

Wat is een Porter biertje?

Porters werden voor het eerst gebrouwen aan het einde van de 17e eeuw. Porter was de eerste bierstijl die aan populariteit won tijdens de industriële revolutie in Engeland. Een porter is een donkerbruin, soms zwart, bier dat gebrouwen wordt van mout en is gedeeltelijk “verkoold” of “gebruind”. Deze bieren staan ​​bekend om hun diepe robijn bruine tot zwarte kleur met donkere mouten die chocolade- en karamel aroma’s en smaken aan het bier geven. Een bekende Estlandse brouwer die bekende Porters op de markt brengt, is Puhaste Brewery. Ze brouwen met de bierstijlen zoals de Baltic Porter, Imperial Double Porter en de Imperial Double Baltic Porter.

Wat is het verschil tussen een Porter en Stout?

Porter en stout hebben veel overeenkomsten. Het meest opvallend is de donkerbruine tot zwarte kleur die vaak ondoorzichtig maar niet troebel is. Ze hebben over het algemeen een bleke mout basis die is verbeterd met donkere moutsoorten. Stouts hebben de neiging om geroosterde gerst te gebruiken en porters over het algemeen niet. Bovendien is een stout doorgaans steviger en dikker dan een porter. Beide stijlen kunnen ook worden gebrouwen met toevoegingen voor extra smaak. Chocolade, koffie en vanille komen vaak voor, waarbij sommige bieren havermout, fruit, honing, esdoorn, noten en andere smaakgevende ingrediënten bevatten.

De verschillende stijlen Porter

Baltic Porter

Een Baltic Porter, is een porter in Engelse stijl die de grens tussen porters en stouts nog meer vervaagt. Deze gedurfde brouwsels hebben de moutigheid van een bruine porter met de geroosterde knapperigheid van schwarzbier (een zwarte pils). Daarbij een vol mondgevoel dat vaak wordt omschreven als zijdeachtig en romig, Baltic Porters hebben vaak tonen van rook, geroosterde mout en hoppige bitterheid in de smaak

Imperial Double Baltic Porter

Een Imperial Double Baltic Porter, is een baltic porter maar dan zwaarder in alcohol. Door het hoge alcoholgehalte, kan het laag tot zeer lage complexe alcohol aroma’s en/of pils fruitigheid bevatten, zoals bessen, druiven en pruim.

Imperial Double Porter

Net als bij imperial stouts, versterken imperial porters elk element van de bierstijl. Ze hebben vaak een matige karamel-, cacao- en mout zoetheid die een aanvulling zijn op inheemse Amerikaanse hopsoorten.

Brown Porter

De Brown Porter heeft geen geroosterde gerst of een sterk gebrand/zwart moutig karakter. De Brown Porter heeft een laag tot gemiddelde zoetheid, karamel en lichte tonen van chocolade. Hopbitterheid is gemiddeld tot zacht. Ze zijn zachter, zoeter en hebben meer karamel tonen dan een Robust Porter en minder alcohol en body.

Robust Porter

Zoals de naam al doet vermoeden, is een Robust Porter een “meer intense” stijl porter. Robust Porters staan ​​qua stijl dichter bij stouts door het gebruik van geroosterde en zwarte mout. Het belangrijkste verschil is dat de geroosterde smaken afkomstig zijn van mout, niet van de geroosterde gerst van stouts.

Smoke Porter

Smoke Porters zijn robuuste porters met rokerige smaken die zijn toegevoegd door het gebruik van op hout-gerookte moutsoorten. De meest Smoke Porters hebben geen grote hoppigheid, hoewel de IBU’s variëren van 20 tot 40.

Welk alcoholpercentage zit er in een Porter?

Het alcoholgehalte van Porters ligt tussen de 4 en 12 procent.

Waar bewaar je een Porter?

7 tot 12 graden. Dus in je koelkast (of kelder als de temperatuur juist is)

Porters en stouts hebbeneen gebalanceerd smaakprofiel dat de bitterheid van hop vermengt met de zoetheid van mout. Deze bruine bieren hebben meestal ook een hoger alcoholgehalte, wat betekent dat je ze bij hogere temperaturen kunt bewaren en serveren dan bv. een IPA – maar ze moeten ruim onder kamertemperatuur zijn.

Hoe smaakt een Porter?

Soms kunnen Porters worden omschreven als “zuur” of “droog”. Porters kunnen ook worden omschreven als “zoet” en “matig bitter”. Porters kunnen hoppig zijn of niet, dit is aan de brouwer.

Porter bieren en eten

Bieren ondersteunen en versterken de smaken van eten. Porters smaken heerlijk bij gerookt voedsel. Denk aan alles wat gebarbecued wordt, kazen en desserts:

 • Worstjes, stoofschotels, spek en gestoofde gerechten
 • Zachte blauwe kazen
 • Chocoladetaart

Stout

Bekijk hier onze Stout bieren

Klik Hier
Winkelwagen
0
  0
  Your Cart
  Your Cart is EmptyBack to Shop
   Calculate Shipping
   Scroll naar boven

   We zien je graag terugkomen

   Je moet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt om onze website te betreden

   Ben je 18 jaar of ouder?