Alles wat je moet weten over Sour bieren

Wat is een Sour (zuur) biertje?

Een Sour(zuur) bier, is de oudste biersoort in de geschiedenis. In bijna al het bier was vroeger een zuurtje te vinden voordat pasteurisatie en sterilisatie volledig werden toegepast. Vandaag de dag zijn Sours zuur-achtig en worden gemaakt met wilde bacteriën en gisten. Sours hebben een breed palet aan stijlen en kunnen variëren van extreem tot licht zuur in smaak en fruit bevatten. Een bekende Amerikaanse Brouwer die Sours op de markt brengt, is Energy City Brewing. Ze brouwen met de bierstijlen zoals de Sour Fruited, Sour Fruited Berliner Weisse en de Sour Smoothie Pastry.

Sour

Wie heeft de Sour(zuur) bier uitgevonden?

De opkomst van het brouwen en drinken van bier gaat terug tot ongeveer 4.000 voor Christus, toen alle bieren in weze zure bieren waren. Sours(zure) bieren hebben een zeer lange geschiedenis en worden beschouwd als de voorouders van veel moderne bieren. De eerste zure bieren werden in het begin van de achttiende eeuw in België gebrouwen en er zijn nog steeds brouwerijen in Vlaanderen (Noord-België) die al honderden jaren actief zijn. Veel Belgische en Duitse immigranten brachten na de burgeroorlog zuur bier naar de Verenigde Staten, maar deze stijl bleef tot in de jaren zeventig moeilijk te vinden in Amerika.

De verschillende stijlen Sour

Fruited Sour

Fruited Sour bieren, meestal worden ze gebrouwen en verzuurd in de kookketel. Na dat proces wordt het bier gefermenteerd met schone gist en vervolgens word er erg veel fruit toegevoegd. Terwijl Europese brouwers de voorkeur geven aan frambozen, kersen en perziken, neigen Amerikaanse sour brouwers naar meer tropisch fruit zoals papaja, mango, mandarijn en ananas.

Fruitend Berliner Weisse Sour

Laag in alcohol en verfrissend zuur. De Berliner weisse bestaat uit een balans tussen gist en melkzuur. De Berliner Weisse is vaak bleek van kleur en kan troebel zijn omdat ze vaak ongefilterd zijn. Hop is geen kenmerk van deze stijl Maar deze bieren tonen vaak esters. Brouwers voegen nu ook traditionele en exotische fruitsoorten toe aan het recept wat resulteert in smaakvolle bieren met kleurrijke tinten. De Berliner Weisse zit vaak hoog in koolzuur wat goed bijdraagt aan de verfrissende factor. Veel voorbeelden van de Berliner Weisse bevatten geen hop en zijn niet bitter

Smoothie Pastry Sour

Smoothie pastry sours zijn vaak volle fruit-smoothie achtige bieren. Vol met verschillende fruitsoorten, lactose en/of chocolade etc. Een steeds populairder wordende bier stijl en heerlijk bij zomers weer.

Fruited Gose Sour

Fruited Gose Sours bevatten een grote verscheidenheid aan kruiden-, specerijen-, bloemige of fruitige aroma’s die niet in de traditionele Gose bierstijl voorkomen. Zout (tafelzout) karakter is traditioneel in kleine hoeveelheden, maar kan in verschillende intensiteiten te proeven zijn.Het lage tot gemiddelde melkzuur karakter komt in alle stijlen naar voren als een scherpe, verfrissende zuurheid.

Sour IPA

Een IPA met een opzettelijk zure, scherpe of zuur achtige smaak. Dit kan worden bereikt door verschillende brouwtechnieken: ‘kettle souring’’ ;toevoegen van melkzuurbacteriën, het toevoegen van fruit met een hoog zuurtegraad en het gebruiken/toevoegen van micro-organismen die zuur produceren.

Welk alcoholpercentage zit er in een Sour?

Het alcoholgehalte van Sours(zuur) ligt tussen de 5 en 10 procent.

Waar bewaar je een Sour?

6 tot (max) 12 graden. Dus in je koelkast (of kelder als de temperatuur juist is)

Bewaar Sours in fles op een donkere plek. Daar behouden ze huun kwaliteit en worden ze geleidelijk fruitiger. CO2 zet uit als het warmer wordt. Als het bier boven de 12 graden bewaard wordt, verliest het CO2 (en dus bubbels.)

Hoe smaakt een Sour?

Een Sour(zuur) bier, heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een zuur, zuur-achtige smaak. Om balans te vinden in smaak (en vooral dat niet je hele mond strak staat van de zuren), worden en fruit smaken aan toegevoegd zoals framboos, kersen, perzik en andere fruit soorten.

Sour(zure) bieren en eten

Bieren ondersteunen en versterken de smaken van eten. Een Sour leent zich uitstekend bij het dessert. Vooral bij fruitige desserts(vooral op zomerse dagen is een Sour een goede keus om te genieten):

 • Fruit desserts (met aarbeien, frambozen, perzikken enz.)
 • Taart achtige desserts
 • Ijs desserts
 • of gewoon als het dessert zelf

IPA

Bekijk hier onze IPA bieren

Klik Hier
Winkelwagen
0
  0
  Your Cart
  Your Cart is EmptyBack to Shop
   Calculate Shipping
   Scroll naar boven

   We zien je graag terugkomen

   Je moet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt om onze website te betreden

   Ben je 18 jaar of ouder?