Alles wat je moet weten over Stout bieren

Wat is een Stout biertje?

Stout is een bier dat zich onderscheidt door zijn diepe, bijna zwarte kleur en zijn rijke, complexe smaak met tonen van geroosterde donkere mout die vaak tonen van karamel, chocolade, koffie, en gedroogd fruit geven. Stouts kunnen in verschillende sterktes, kleuren en smaken komen, maar het blijft nog steeds een historisch relevante drank die een must-have is voor veel bierliefhebbers. Een bekende Nederlandse Brouwer die bekende Stouts op de markt brengt, is de Moersleutel. Ze brouwen met bierstijlen zoals Coffee Stouts, Imperial Double Stouts en Russian Imperial Stouts.

Stout

De evolutie van Stout bier

De Stout heeft een lange geschiedenis. De eerste gedocumenteerde vermelding dateert van 1677, in een manuscript dat nu in het Britse Museum is ondergebracht. De term werd daar gebruikt om een ​​bijzonder sterk bier te beschrijven.Tegen de 18e eeuw werden donkere bieren, porters genaamd, erg populair. Brouwers experimenteren met porters van verschillende sterktes. De sterkste hiervan, die ongeveer 7 of 8 procent alcohol bevatten, stonden bekend als stout porters. Een nieuwe bierstijl was geboren. De term “stout” werd echter pas veel later algemeen gebruikt. Zelfs de meest herkenbare stout, Guinness, begon zijn leven als een porter. De geschiedenissen van stout en porter zijn dus nauw met elkaar verweven. En vandaag wordt stout gebruikt om bieren te beschrijven die donker van kleur zijn.

De verschillende stijlen Stouts

Barrel Aged Stout

Nadat het brouwproces is voltooid, worden sommige stouts overgebracht naar eikenhouten vaten om te rijpen. Dit proces geeft meer smaken aan het uiteindelijke bier, inclusief tonen van eikenhout, plus de smaken van de sterke drank die eerder in de vaten was opgeslagen. Barrel-aged stouts die rijpen in bourbon vaten staan ​​bekend als bourbon barrel-aged stouts.

Oatmeal Stout

Deze soort, een van de originele stout stijlen, maakt gebruik van de toevoeging van haver, wat het brouwsel een zijdezachte textuur en een romig mondgevoel geeft.

Coffee Stout

Stouts kunnen koffie aroma’s vertonen door de aanwezigheid van donker gebrande mouten. Sommige brouwerijen voegen vloeibare koffie toe of laten de stout rijpen met koffiebonen om een ​​extra stoot in smaak van koffie of espresso te geven.

Breakfast Stout

Dit speciale brouwsel bevat vaak havermout en koffie, wat zorgt voor een rijke en stevige drank.

Chocolate Stout

Net als bij coffee stouts zijn chocolade- en mokka-smaken subtiel aanwezig in veel stouts. Een meer recente innovatie is het toevoegen van chocolade of cacao nibs aan het brouwsel, vaak pure chocolade. Sommige brouwers vullen de chocolade aan met vanillestokjes, waardoor de zoetheid en bitterheid van het bier worden verdiept.

Imperial Stout

De term “Imperial (keizerlijk)” verwijst traditioneel naar een bier met een hoog alcoholgehalte, meestal meer dan negen procent. Imperial stouts worden vaak Russische imperial stouts genoemd, wat duidt op hun geschiedenis van verzending naar het hof van Catharina II van Rusland. Deze bieren zijn zwaar en matchen hun ‘boozines’ met een intens smaakprofiel.

Milk Stout

Milk stout dankt zijn naam aan de toevoeging van lactose, een suiker die in melk wordt aangetroffen. De biergisten zijn niet in staat om deze suiker te consumeren, dus de smaak blijft behouden in het uiteindelijke brouwsel, wat een onderliggende zoetheid aan de drink ervaring geeft.

Pastry Stout

Sommige brouwers voegen meer zoetheid toe aan het brouwsel met smaken zoals marshmallow, zoethout, graham cracker en pindakaas om een ​​intens smakelijke ervaring te maken.

Welk alcoholpercentage zit er in een Stout?

Het alcoholgehalte van Stouts ligt tussen de 4 en 32 procent.

Waar bewaar je een Stout?

7 tot 12 graden. Dus in je koelkast (of kelder als de temperatuur juist is)

Porters en stouts hebbeneen gebalanceerd smaakprofiel dat de bitterheid van hop vermengt met de zoetheid van mout. Deze bruine bieren hebben meestal ook een hoger alcoholgehalte, wat betekent dat je ze bij hogere temperaturen kunt bewaren en serveren dan bv. een IPA – maar ze moeten ruim onder kamertemperatuur zijn.

Hoe smaakt een Stout?

De smaak van een stoutsis een balans tussen de zoetheid van geroosterde mout en de bittere smaak van de hop. De donkere mouten hebben vaak tonen van karamel, chocolade, koffie en gedroogd fruit. De beste stouts hebben een fluweelzacht mondgevoel en kunnen variëren van zwaar en vullend tot licht en verfrissend, afhankelijk van de ingrediënten.

Stout bieren en eten

Bieren ondersteunen en versterken de smaken van eten. Een Stoutgaat goed met een breed scala aan gerechten, met name vlees. Een chocolade stout heerlijk is bij het dessert. Probeer imperial stout met sterke kazen of pure chocolade.

Porter

Bekijk hier onze Porter bieren

Klik Hier
Winkelwagen
0
  0
  Your Cart
  Your Cart is EmptyBack to Shop
   Calculate Shipping
   Scroll naar boven

   We zien je graag terugkomen

   Je moet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt om onze website te betreden

   Ben je 18 jaar of ouder?