Alles wat je moet weten over Stout bieren
Wat is een Stout biertje?
Stout is een bier dat zich onderscheidt door zijn diepe, bijna zwarte kleur en zijn rijke, complexe smaak met tonen van geroosterde donkere mout die vaak tonen van karamel, chocolade, koffie, en gedroogd fruit geven. Stouts kunnen in verschillende sterktes, kleuren en smaken komen, maar het blijft nog steeds een historisch relevante drank die een must-have is voor veel bierliefhebbers. Een bekende Nederlandse Brouwer die bekende Stouts op de markt brengt, is de Moersleutel. Ze brouwen met bierstijlen zoals Coffee Stouts, Imperial Double Stouts en Russian Imperial Stouts.

- -15%
Niet op voorraad
De evolutie van Stout bier
De Stout heeft een lange geschiedenis. De eerste gedocumenteerde vermelding dateert van 1677, in een manuscript dat nu in het Britse Museum is ondergebracht. De term werd daar gebruikt om een bijzonder sterk bier te beschrijven.Tegen de 18e eeuw werden donkere bieren, porters genaamd, erg populair. Brouwers experimenteren met porters van verschillende sterktes. De sterkste hiervan, die ongeveer 7 of 8 procent alcohol bevatten, stonden bekend als stout porters. Een nieuwe bierstijl was geboren. De term “stout” werd echter pas veel later algemeen gebruikt. Zelfs de meest herkenbare stout, Guinness, begon zijn leven als een porter. De geschiedenissen van stout en porter zijn dus nauw met elkaar verweven. En vandaag wordt stout gebruikt om bieren te beschrijven die donker van kleur zijn.
De verschillende stijlen Stouts
Barrel Aged Stout
Nadat het brouwproces is voltooid, worden sommige stouts overgebracht naar eikenhouten vaten om te rijpen. Dit proces geeft meer smaken aan het uiteindelijke bier, inclusief tonen van eikenhout, plus de smaken van de sterke drank die eerder in de vaten was opgeslagen. Barrel-aged stouts die rijpen in bourbon vaten staan bekend als bourbon barrel-aged stouts.
Oatmeal Stout
Deze soort, een van de originele stout stijlen, maakt gebruik van de toevoeging van haver, wat het brouwsel een zijdezachte textuur en een romig mondgevoel geeft.
Coffee Stout
Stouts kunnen koffie aroma’s vertonen door de aanwezigheid van donker gebrande mouten. Sommige brouwerijen voegen vloeibare koffie toe of laten de stout rijpen met koffiebonen om een extra stoot in smaak van koffie of espresso te geven.
Breakfast Stout
Chocolate Stout
Imperial Stout
De term “Imperial (keizerlijk)” verwijst traditioneel naar een bier met een hoog alcoholgehalte, meestal meer dan negen procent. Imperial stouts worden vaak Russische imperial stouts genoemd, wat duidt op hun geschiedenis van verzending naar het hof van Catharina II van Rusland. Deze bieren zijn zwaar en matchen hun ‘boozines’ met een intens smaakprofiel.
Milk Stout
Pastry Stout
Sommige brouwers voegen meer zoetheid toe aan het brouwsel met smaken zoals marshmallow, zoethout, graham cracker en pindakaas om een intens smakelijke ervaring te maken.
Welk alcoholpercentage zit er in een Stout?
Het alcoholgehalte van Stouts ligt tussen de 4 en 32 procent.
Waar bewaar je een Stout?
7 tot 12 graden. Dus in je koelkast (of kelder als de temperatuur juist is)
Porters en stouts hebbeneen gebalanceerd smaakprofiel dat de bitterheid van hop vermengt met de zoetheid van mout. Deze bruine bieren hebben meestal ook een hoger alcoholgehalte, wat betekent dat je ze bij hogere temperaturen kunt bewaren en serveren dan bv. een IPA – maar ze moeten ruim onder kamertemperatuur zijn.
Hoe smaakt een Stout?
Stout bieren en eten
Bieren ondersteunen en versterken de smaken van eten. Een Stoutgaat goed met een breed scala aan gerechten, met name vlees. Een chocolade stout heerlijk is bij het dessert. Probeer imperial stout met sterke kazen of pure chocolade.